05-02-2020
https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5011241/universiteit-maastricht-betaalde-losgeld-hackers
Universiteit Maastricht betaalde 197.000 euro losgeld aan hackers
Het gijzelvirus legde de systemen van de universiteit wekenlang lam. De universiteit zag naar eigen zeggen geen andere oplossing dan te betalen.
De cybercriminelen drongen de systemen van de universiteit binnen nadat iemand op een laptop een link had aangeklikt van een phishingmail. Het bericht was nauwelijks van echt te onderscheiden.
01-07-2021
https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3413588/mandemakers-groep-zwoegt-door-na-hack-er-is-een-back-up-van-het-systeem
Mandemakers Groep zwoegt door na hack: ‘Er is een back-up van het systeem‘
Een back-up is een oudere versie van in dit geval systeemsoftware. Zo kun je als gehackt bedrijf terugvallen op een oudere reservekopie van het systeem die niet gehackt is.
04-07-2021
https://www.bd.nl/brabant/ook-udenhoutse-techneut-hoppenbrouwers-slachtoffer-van-wereldwijde-cyberaanval-ik-gun-het-niemand~aa4e9767/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Ook Udenhoutse techneut Hoppenbrouwers slachtoffer van wereldwijde cyberaanval: ‘Ik gun het niemand’
De ransomware-aanval van de criminele groep REvil oogst wereldwijd ontzag, omdat er veel slachtoffers tegelijk worden gemaakt. Vooral in Amerika zijn bedrijven getroffen, maar dus ook in Nederland.
Bij ransomware dringen criminelen je computersystemen binnen om de boel vervolgens te versleutelen en losgeld te eisen. Pas als er betaald is, krijgt het slachtoffer met een digitale sleutel de toegang weer terug.
Mijn filosofie is altijd geweest: het is niet de vraag óf het je een keer overkomt, maar wanneer”,